In ultimul timp ati observat in trafic niste antene pe camioane, microbuze si mai nou pe autoturisme mici… De ce? Soferii au dotat automobilele cu statii CB (Banda Cetateanului). Statiile radio CB sunt legale in toata lumea, inclusiv in Romania. Statiile radio CB pot emite cu maxim 4W (peste este ilegal) si bat pana la 5-15 km in oras si pana la 10-20 km si peste in afara orasului. Distanta depinde intr-un procent mare de ecranaje adica blocuri, dealuri, cladiri etc, dar este foarte important reglajul si pozitia antenei pentru statia radio CB. Statiile emisie receptie sunt statii fixe, statii mobile, statii portabile. Pentru utilizarea in masina sunt statii mobile si statii portabile. Statii mobile sunt acele statii care se fizeaza de obicei in masina, seamana cu cele folosite pentru taxi, iar statii portabile sunt acele statii pe care le puteti tine in mana, avand o greutate de aproximativ 250g. Antene pentru statii radio CB pot fi prinse cu suport pe margini rasfrante, prin gaurirea tablei masinii sau au talpa magnetica.

Aproape toti participantii la trafic care sunt dotati cu statii radio cb comunica intre ei pentru a afla detalii despre conditiile de drum, daca exista blocaje in trafic, accidente, inundatii si de asemenea cer informatii despre un traseu pe care utilizatorul de statie radio cb nu il cunoaste, radare, filtre, etc. De multe ori este deajuns ca soferul sa asculte pentru a afla cam tot ce este pe drum in urmatorii 10-30 km de pe ruta sa in tara sau in strainatate.

Statia radio cb reprezinta cel mai bun lucru pe care puteti sa il puneti in masina. Este exceptional de bun. Dati un ban da` stiti ca ocoliti multe.